Transfăgărășan România: „cel mai spectaculos drum din lume”
Transfăgărășan este cel mai frumos drum montan din România. Nu o spunem doar noi, ci este părerea unanimă a românilor. Numeroase publicații internaționale l-au inclus în lista celor mai spectaculoase drumuri din lume. Prezentatorul britanic Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii celebrii Top Gear, a afirmat „this is the best road in the world!”.
Așadar, totul este la superlativ. Transfăgărașanul, „capodopera” anilor ’70, este cea mai de preț moștenire în ceea ce privește infrastructura rutieră a țării din toate timpurile. Avem cu ce ne mândri, dar oare chiar conștientizăm cu adevărat asta?
La o simplă căutare „poze Transfăgărășan” pe internet, „să vezi și să nu crezi” pare să fie cea mai potrivită expresie. Pe bună dreptate. Ocazia de a parcurge Transfăgărășanul integral, pe toată lungimea lui și cu tot spectacolul natural și antropic oferit, trebuie concretizată măcar o dată în viață. Ai să te convingi de ce.
Când este deschis Transfăgărășanul
Drumul Transfăgărășan se deschide anual, în urma efortului deszăpezirii, de către autoritățile competente. În principiu, deschiderea are loc la data de 30 iunie (sau chiar puțin mai devreme), iar închiderea acestuia se face la sfârșitul lunii octombrie. Prin urmare, Transfăgărășanul este deschis doar 4 luni pe an. Totodată, pe timp de vară sunt restricții de circulație între orele 22:00-6:00!
Iarna, drumul este deschis oficial până la Complexul Turistic Piscul Negru (kilometrul 104), din direcția sudică, respectiv până la Cabana Bâlea Cascada (kilometrul 131), din direcția nordică. De aici se poate ajunge la Bâlea Lac cu telecabina. Mașinile trebuie echipate de iarnă, cu cauciucuri de sezon și lanțuri antiderapante. Segmentele spectaculoase ale Transfăgărășanului închise pe timpul iernii sunt expuse unor condiții severe, precum zăpadă, avalanșe sau căderi de stânci. Prin urmare, nu ignora restricțiile de trafic impuse de autorități.
0 Comment